Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 9 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Hodnocení kvalitativních parametrů zrna pšenice ozimé u odrůd z víceletých pokusů
Kužílková, Ilona
Tato diplomová práce se zabývá problematikou hodnocení kvality zrna pšenice ozimé. V literární části je popsána anatomická stavba zrna a jeho chemické složení. Následně jsou charakterizovány požadavky na kvalitu pekařské pšenice a blíže popsány jednotlivé jakostní parametry a faktory, které je ovlivňují. Dále se zabývá požadavky registrace odrůd. Praktická část byla provedena na dvou stanovištích v maloparcelních pokusech na Polní pokusné stanici Mendelovy univerzity v Žabčicích ve třech vegetačních obdobích 2019/2020, 2020/2021 a 2021/2022. Celkem bylo hodnoceno 15 vybraných odrůd pšenice ozimé různé jakostní kvality. V pokusu byl sledován výnos jednotlivých odrůd a poté byly zjišťovány parametry pekařské kvality. Byla hodnocena objemová hmotnost, obsah dusíkatých látek, sedimentační hodnota zrna, pádové číslo a obsah mokrého lepku. Na všechny jakostní parametry měl výrazný vliv průběh ročníku a také genotyp odrůdy. Na obsah dusíkatých látek a obsah mokrého lepku mělo vliv i stanoviště. Současně bylo možné pozorovat i významné interakce mezi jednotlivými faktory. Nejvyšší hodnoty kvalitativních parametrů byly zjištěny u odrůd Butterfly, Bohemia a Genius, naopak nejnižší u odrůd LG Orlice, RGT Sacramento a Steffi. Nejvyšších výnosů dosáhly odrůdy LG Orlice, Steffi a RGT Sacramento, zatímco odrůdy Bohemia a Butterfly výnosů nejnižších. Pro pekařské účely lze doporučit odrůdu Balitus, LG Ditu nebo Piruetu.
Vliv chemického složení a technologické kvality zrna pšenic s barevným perikarpem na kvalitu pekárenských výrobků
Kubová, Šárka
Cílem diplomové práce bylo zpracovat literární rešerši na téma Vliv chemického složení a technologické kvality zrna pšenic s barevným perikarpem na kvalitu pekárenských výrobků. Dále zhodnotit technologickou kvalitu daných pšenic a určit vhodnost pro pekárenské využití. Literární část práce se zabývá anatomickou stavbou obilky pšenice a jejím chemickým složením, dále jsou charakterizovány určité odrůdy pšenice s netradičním zbarvením obilky, přírodní barviva zodpovědná za jejich zbarvení (antokyany a karotenoidy) a technologická jakost pšenice. Vzhledem k přítomnosti barviv se schopností antioxidační aktivity v přítomných obilkách jsou popsány i antioxidanty a jejich důležitost ve funkčních potravinách. V praktické části byla použita odrůda pšenice Skorpion s modrým aleuronem a dvě odrůdy pšenice s purpurovým perikarpem, Rosso a Karkulka. U jednotlivých odrůd byl v rámci pekařského pokusu testován vliv různých receptur s rozdílným přídavkem mouky a otrub na kvalitu finálního výrobku. Vzorky pečiva byly následně senzoricky zhodnoceny a byla u nich změřena pevnost pomocí Tira Testu.
Velikost kořenového systému pšenice seté ve vazbě na výnos biomasy
Němec, Ondřej
Práce se věnuje vlivu velikosti kořenového systému na výnos pšenice seté (Triticum aestivum L.). V literárním přehledu byl popsán původ a anatomická struktura kořenového systému, dále abiotické faktory (nedostatek vody, teplota a minerální výživa) a jejich vliv na vlastnosti kořenového systému a rovněž vztah velikosti kořenového systému a výnosu zrna obilnin. Druhá část práce se zabývá metodami studia kořenového systému s důrazem na metodu měření velikosti kořenového systému pomocí elektrické kapacity. V praktické části byla hodnocena velikost kořenového systému (VKS) vybraných odrůd pšenice seté v polním experimentu. VKS byla měřena ve třech růstových fázích (sloupkování, metání a plnění zrna) metodou elektrické kapacity. Byly zjištěny statisticky průkazné rozdíly ve VKS mezi odrůdami pšenice s rozdílnou pekařskou kvalitou, z nichž měly největší kořenový systém odrůdy kategorie B ve sloupkování a kategorie C při plnění zrna. Vliv velikosti kořenového systému na výnos zrna nebyl statisticky průkazný, nicméně byla zjištěna pozitivní vazba mezi VKS ve fázi plnění zrn s výnosem zrna (r = 0,433).
Kvalita zrna a pekařských výrobků z vybraných genových zdrojů pšenice s modrým a purpurovým zabarvením
Kučerová, Anežka
Práce se zabývá vývojem rodu Triticum, antokyany, mlynářskou a pekařskou jakostí, chemickým složením obilky a pšenicí s modrým aleuronem a purpurovým perikarpem. Kvalita zrna byla zjištěna laboratorními rozbory. Pekařským pokusem bylo zhodnoceno pečivo s různým poměrem otrub a mouky z barevných odrůd pšenice. Vzorky pečiva byly senzoricky hodnoceny proškolenými hodnotiteli pomocí nestrukturované grafické stupnice. Odrůda s modrým aleuronem Skorpion vykazovala v 9 ukazatelích technologické jakosti z měřených 12 lepší hodnoty než odrůda s purpurovým perikarpem Rosso. Obě odrůdy ve většině ukazatelů splňovaly normu pro pekárenskou pšenici. Byly provedeny a vyhodnoceny pekařské pokusy složené ze vzorků s postupným přídavkem otrub získaných z odrůd s modrým a purpurovým zbarvením. Přídavek otrub se zvyšoval u jednotlivých vzorků po 5 % od 0 % do 20 %. Nejlepší hodnoty pekařského pokusu vykazoval vzorek s přídavkem 15 % otrub z odrůdy Skorpion. Modrá odrůda Skorpion obsahuje větší množství antokyanů než purpurová odrůda Rosso. Bylo zjištěno, že v pečivu s přídavkem barevných otrub, tedy i po tepelném zpracování, zůstává průměrně 33 % antokyanů z původní hodnoty. Modrá odrůda Skorpion vykazovala lepší pekárenské vlastnosti, byla lépe senzoricky hodnocena a bylo zjištěno větší množství antokyanů v porovnání s purpurovým Rossem, proto se jeví jako vhodnější pro použití do pekárenské výroby.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.